top of page

Oedeem of dikke voeten.

​

Het begint met lichte zwellingen. De huid kan zwaar of gespannen aanvoelen, de print van de kledij is in de huid gedrukt en men gaat al eens vanzelf met de benen omhoog liggen om de zwelling te doen afnemen. De klachten verergeren na lang staan of zitten en bij warm weer. 
Deze zwelling is vocht dat via onze bloedvaten en lymfestelsel had moeten afgevoerd worden.

​

Waarom gebeurt dit dan niet?


Ofwel betreft het veneus oedeem waarbij de aderkleppen het bloed laten terugstromen ipv richting hart te brengen. De aders ‘werken slecht’ en voeren vocht niet af waardoor de enkels zwellen.
Ofwel betreft het lymfoedeem omdat onze lymfevaten het vocht niet kunnen afvoeren. Dit probleem kan aangeboren zijn of verworven door bvb heelkunde, kankerbehandeling met verwijderen van lymfeknopen of een infectie.
Ofwel betreft het een combinatie van én lymfoedeem én veneus oedeem.
Voor beide vormen van oedeem is het belangrijk om de diagnose in een vroeg stadium te herkennen zodanig dat de behandeling snel kan opgestart worden om de zwelling onder controle te houden. 

compressietherapie

​

steunwindels en kousen.

​

Compressietherapie is één van belangrijkste behandelingen voor patiënten met oedeem. Het is bewezen effectief bij de genezing van beenwonden, bij de behandeling van lymfoedeem en bij een diep veneuze trombose.

​

Compressietherapie verbetert de veneuze afvoer en arteriële toevoer van bloed. Het zorgt voor een betere lymfe-afvoer, ondersteunt de kuitspierpomp en vermindert de filtratie van vocht uit de bloedbaan.

​

Bij het toepassen van compressietherapie is het uitermate belangrijk dat deze met nodige kennis, professionaliteit en kwaliteit is aangebracht. Ieder compressiemiddel kent immers zijn eigen toepassingsmogelijkheden, eigenschappen en manier van aanbrengen.

Wij hebben ons als professionals bekwaamd door het volgen van een erkende opleiding waardoor wij kennis hebben van verschillende verbanden, de toe te dienen druk en de risico’s van compressietherapie.

​

​

Naast een adequate druk op het been is ook de techniek van het aanleggen van een compressief verband een belangrijke factor voor de effectiviteit. Afzakkende verbanden zijn niet effectief, insnoeringen door verkeerde techniek van inwindelen kunnen leiden tot plaatselijk zuurstoftekort en daardoor mogelijk tot wonden. Verkeerd materiaal kan leiden tot huidbeschadigingen. Het is van groot belang dat behandelaars van oedeem begrijpen welke druk, welk materiaal en welke techniek voor de specifieke patiënt het meest effectief is.

​

Voor er met compressietherapie wordt gestart zal er een diagnose moeten worden gesteld door een arts. Deze moet weten wat het onderliggend lijden is. Dat onderliggend lijden moet, indien mogelijk, worden behandeld. Daarna kan gestart worden met compressietherapie. 

​

Compressietherapie kan op twee manieren worden toegepast. Enerzijds met behulp van verbanden (korte-rek of lange-rek windels), anderzijds met behulp van therapeutisch elastische kousen.

​

​

Soorten windels

​

1. Korte rekwindel niet-elastisch (type rosidal)

• Lage rustdruk, hoge arbeidsdruk

• Mobiele patiënten

• Creëert stijve koker, massage effect bij beweging

• Kan dag en nacht ter plaatse blijven

• 2 windels per onderbeen gebruiken

• 100% katoen, 4 tot 12cm breed.

.( Er kan buisverband, wattenwindel of polstermateriaal gebruikt worden) 

​

2.Lange rekwindel is elastisch (type dauerbinde)

• Hoge rustdruk, lage arbeidsdruk

• Immobiele patiënten

• Aanleggen ‘s morgens

• 's nachts verwijderen

• 1 windel, voldoende overlappen

• Mag ook gewassen worden 

​

Compressiekousen

​

• Verschillende materialen en breimethode



Rondbrei

.Mooi en gladder 

.Zonder naad 

.Druk hoogst thv enkel 

.Houdt lymfoedeem niet tegen 

Vlakbrei

.Stijver

.Naad 

.Spanning en druk overal gelijk 

.Houdt lymfoedeem tegen 

​

• Verschillende drukklassen: I-II-III-IV

​

TED (thrombo-embolism deterrent) 

10-14mmHg 

Postoperatief bij immobiele patiënten, wit!

Klasse I 

15-21mmHg 

Preventief! (reizen, zwangerschap, lang rechtstaan) 

Zwaartegevoel, beperkte spataders/oedeem

Klasse II 

23-32 mmHg 

Spataders, na spataderoperatie, genezen ulcus, oppervlakkige thromboflebitis, postthrombotisch syndroom, oedeem zwangerschap, posttraumatisch oedeem

Klasse III 

34-46mmHg 

diepe veneuze insufficiëntie, postthrombotisch syndroom, lymfoedeem been, genezen ulcus, CVI

Klasse IV 

> 49mmHg 

Zeer ernstig (fibrotisch) lymfoedeem, elefantiasis

​

​

​

WCS compressieterapie​

​

​

bottom of page